Dit doen wij

Provinciale stikstofbank

Geplaatst: 13-07-2021

De provincies hebben gezamenlijk de beleidsregel natuurbescherming aangepast. Onderdeel hiervan is de oprichting van een stikstofbank.

Deze stikstofbank wordt op twee verschillende manieren gevuld; door reststikstof die vrijkomt bij extern salderen (vrijgevallen ruimte) en door het opkopen van bedrijven (vrijgemaakte ruimte).

 

Microdepositie en doelgebonden

De stikstofbank bestaat uit 2 delen, een microdepositiebank en een doelgebonden depositiebank. Het eerste deel wordt door de gezamenlijke provincies gevuld om vervolgens op volgorde van binnenkomst te worden uitgegeven aan projecten met een zeer kleine depositie (maximaal 0,05 mol) op een beperkt aantal gebieden.

Het tweede deel wordt specifiek gereserveerd voor een bepaald doel met maatschappelijk of economisch belang, iedere provincie kan zelf bepalen welk doel dat is. Dit deel van de stikstofbank kan alleen gevuld worden met vrijgemaakte ruimte.

De vraag is nog of deze stikstofbank juridisch houdbaar is. Eerdere versies werden afgekeurd omdat de relatie tussen herkomst en bestemming van de stikstof niet voldoende was onderbouwd. Hoe de vergunningen die gebruikmaken van deze salderingsbank worden gemotiveerd is nog onduidelijk.

Allereerst zijn de provincies aan zet om de stikstofbank te vullen. Pas als deze gevuld is, kunnen vergunningen worden verleend met gebruikmaking van de bank.

 

Meer informatie?

Wij houden u via de nieuwsberichten op onze website op de hoogte over de ontwikkeling van de provinciale stikstofbank. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 013-5199458 (Gilze), 0493-745015 (Someren), 0486-450160 (Reek) of via info@vandunadvies.nl / info@vandun-vangerwen.nl

U kunt natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met uw vaste adviseur. De mobiele telefoonnummers van onze adviseurs vindt u op onze website.

 

Nieuws overzicht