Dit doen wij

Duurzame konijnenstal te Vinkel

Het familiebedrijf Groenewoud uit het Brabantse Vinkel had in 2013 de primeur. Als eerste konijnenhouder in Nederland behaalde de onderneming het MDV-certificaat voor haar duurzamere konijnenstal. Het systeem is bekend onder de naam: parkstal.

De konijnen hebben 67% meer ruimte dan gangbaar is. De bodems zijn van kunststof. Dat veroorzaakt minder beschadiging aan de poten van de dieren dan de gaasroosters van de oude hokken.

De familie Groenewoud heeft nog meer maatregelen genomen om aan de MDV-eisen te voldoen. Het bedrijf scheidt nu dagelijks de mest van de urine, waardoor er minder ammoniakuitstoot plaatsvindt. Dit gebeurt met lopende banden (onder de hokken) met sleuven erin. De dieren krijgen ook geperst stro via speciale strokokers.
Ook plaatste de familie Groenewoud PVC buizen in de hokken waar de dieren in kunnen kruipen, als alternatief voor een hol.

Verder voorzag de konijnenhouder de stal van een geavanceerd ventilatiesysteem. Twee van de drie ventilatoren staan continu aan. De derde springt automatisch aan als het te warm wordt in de stal. Ook de luchtdruk wordt door een klimaatcomputer heel precies geregeld.

Voor de realisatie van deze unieke stal hebben wij de volgende werkzaamheden verricht:

  • Omgevingsvergunning milieu
  • Omgevingsvergunning bouw
  • Vergunning Natuurbeschermingswet

 

Bekijk alle projecten

Betrokken adviseurs

Manita van Gerwen

Adviseur ruimtelijke ordening en milieu

0486 450 160
06 53 23 80 17