Dit doen wij

Ruim 300 veehouders op informatieavonden over stallendeadline

Geplaatst: 14-04-2024

Het debat rond de Brabantse stallendeadline leeft onder veehouders. Dat bleek tijdens de informatieavonden die Van Dun Advies begin april hield in Oirschot en Elsendorp. In totaal kwamen ruim 300 veehouders en andere belangstellenden af op de bijeenkomsten.

Fonny van de Heijning en Chris van der Heijden, bedrijvenadviseurs en directieleden van Van Dun Advies, verzorgden twee informatieavonden over de Brabantse stallendeadline. Op 9 april in Oirschot en op 10 april in Elsendorp. Ze namen de aanwezigen mee in de complexe en steeds veranderende stand van zaken rondom de vereiste stalaanpassingen. In duidelijke taal informeerden ze de aanwezigen over actuele vraagstukken en zaken waarvoor Van Dun Advies zich namens de veehouders heeft ingezet. Ook lichtten zij enkele praktijkvoorbeelden toe en hielpen zo de aanwezigen de juiste keuze voor hun stal te maken.

Dat de Brabantse stallendeadline menig veehouder kopzorgen geeft, bleek uit de reacties en vele vragen die tijdens de presentatie gesteld werden. Geduldig kreeg iedereen een antwoord van de sprekers. Na afloop deden de overige, aanwezige adviseurs van Van Dun hun best om overige vragen te beantwoorden. (De tien meest gestelde vragen en antwoorden vindt u hier.)

Urgente boodschap
De urgente boodschap van Van Dun Advies om niet af te wachten tot de provincie met duidelijkheid komt rond de stalaanpassingen, maar om zelf vooral de juiste voorbereidingen te treffen, was niet aan dovemansoren gericht. Na afloop werden diverse afspraken gemaakt voor persoonlijke advisering en aanvragen voor te bereiden of om te komen tot een passende beoordeling voor luchtwassers.

Juridische mitsen en maren
Van Dun Advies kijkt terug op twee geslaagde bijeenkomsten: “We doen ons stinkende best om veehouders zo goed mogelijk door alle wettelijke verplichtingen te loodsen. De situatie waarin veehouders in Brabant op dit moment verkeren is uitermate complex. Het is dan goed om nadrukkelijk stil te staan bij alle juridische mitsen en maren rondom de vergunningverlening. We hebben tijdens de informatieavonden een paar honderd veehouders tegelijk kunnen bijpraten over de actuele stand van zaken. En over de noodzaak om niet af te wachten, maar om actie te ondernemen om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op de verplichte stalaanpassingen en handhaving hierop", aldus Van de Heijning. 

‘Betrokken kennispartner’
Ook de aanwezige veehouders waren te spreken over de informatieavonden. “Ik zie wel dat ik bij Van Dun Advies moet wezen. Die zitten dichtbij het vuur. Zij hebben hun kennis niet uit boekjes, maar praten zelf met de partijen die beslissen. Dat geeft vertrouwen”, zei kalverhouder Eric Verschure uit Erp. “Mijn complimenten voor de invulling van deze informatieavond”, zei Kees Ligthart. “Een interessante lezing. Vlot verteld en een duidelijk verhaal”, vulde Toine de Mol aan. “De informatieavond was zeer verhelderend en goed verzorgd”, liet Richard Coppens na afloop weten. “Veehouder zijn is mijn droombaan. Er zitten veel negatieve kanten aan de regelgeving in Brabant, maar ik heb vertrouwen in de toekomst. Zeker met een betrokken kennispartner aan mijn zijde. Ik heb hier zeker ook veel opgestoken vanavond”, zei Leon van der Maas uit Volkel.

Meer informatie?
Heeft u vragen over de benodigde aanpassingen in uw stal? Neem dan contact op met (uw persoonlijk adviseur bij) Van Dun Advies.
Tip, lees ook 'de 10 belangrijkste vragen en antwoorden over de Brabantse stallendeadline'.

 

Chris van der Heijden spreekt ruim 200 veehouders toe tijdens een besloten informatiebijeenkomst op 9 april in Oirschot.

Op de informatieavond in Elsendorp kwamen bijna 100 veehouders af. Ook na afloop bleek hoe zeer de stallendeadline leeft. Velen bleven napraten of zochten adviseurs op met vragen.

Nieuws overzicht